Reciprocerend versus roterend: waar ligt het gouden midden?

Bij machinale wortelkanaalbehandelingen hebben zowel de reciproke als de roterende bewegingen bepaalde voor- en nadelen. Maar waar ligt nu het gouden midden? Wij vertellen er in deze blog graag meer over, zodat u als tandarts de juiste beslissing kan nemen. 

Het gouden midden
Bij reciprocerende behandelingen bestaat het risico dat debris naar apicaal getransporteerd. Het is wenselijk dit te voorkomen. Met de nieuwe ReFlex-beweging in de EndoPilot wordt een nieuwe weg ingeslagen. Hier worden de voordelen van een reciproke beweging gecombineerd met die van een roterende beweging. 

Hoe functioneert de nieuwe beweging?
De naam ReFlex zegt het eigenlijk al: er wordt onmiddellijk op een situatie gereageerd. ReFlex werkt in de EndoPilot met een linkse rotatie. De torque en de spanning op de vijl wordt met korte intervallen gecontroleerd. Reflex herkent welk gebied van de vijl actueel belast wordt. Het herkent ook of de spanning meer apicaal of meer coronaal ligt. Afhankelijk van de intensiteit en de locatie van de vijl reageert de EndoPilot anders op spanning. Zal bijvoorbeeld de torque apicaal plotseling verhoogd worden, dan wisselt de vijl de draairichting en wordt tijdelijk een begrensde rotatie uitgevoerd. Bij een geringe torsiebelasting wordt weer op vol rotatie overgeschakeld. De Reflexbeweging is dus een individuele reactieve beweging. Het gedifferentieerde gebruik van verschillende bewegingsmodi maakt het mogelijk dat de vijl zeer effectief en toch veilig wordt gebruikt. 

EndopilotDe nieuwe Endo Pilot 


Welk voordeel heeft de tandarts met dit nieuwe bewegingspatroon?
Het moment waarop de ReFlex-beweging in de beperkte rotatie omschakelt voelt de tandarts dit heel duidelijk. Het is de perfecte feedback onder het motto: ''Nu is de spanning groter, ik moet daarom voorzichtiger zijn!''. Regelmatige monitoring van de spanning kan het risico op vijlbreuk verminderen, vooral in het apicale gebied. ReFlex brengt de tandarts een niveau hoger op het gebied van veiligheid bij de behandeling van het wortelkanaal. Dit geldt in het bijzonder voor complexe kanaalanatomieën, omdat hier klemfracturen in het apicale gebied wordt tegengegaan. 

ReFlex smart en ReFlex dynamisch: wat is het verschil tussen de twee modi?

  •  ReFlex smart werkt merkbaar gevoeliger voor spanning. De beveiliging is hier bijzonder hoog.
  •  ReFlex dynamisch werkt bijzonder snel en is daarom efficiënter bij de behandeling, 

Welke modus moet de tandarts kiezen in de EndoPilot?
Wie zich richt op efficiëntie van de behandeling, zal de ReFlex dynamische variant kiezen. Voor moeilijke kanaalconfiguratie moet worden overgeschakeld naar de tactielere slimme modus. Afhankelijk van de situatie is een combinatie van de twee bewegingen mogelijk.

Welk vijlsysteem wordt voor ReFlex in de EndoPilot aanbevolen?
Beide bewegingspatronen, ReFlex smart en ReFlex dynamisch, zijn tot nu toe alleen afgestemd op het Procodile systeem. Dit vijlsysteem geniet de voorkeur bij het gebruik van deze intelligente aandrijving. Uiteraard is Procodile daarnaast in alle gangbare reciproke motoren te gebruiken. 

 

proc6l25_flex_BiegungDe Procodile vijl