Mondmaskers werken tegen verspreiding coronavirus

De discussie woedt al een tijdje: werken mondkapjes nu wel echt in de strijd tegen het coronavirus? Onderzoekers uit Duitsland, geholpen door wetenschappers uit China en de Verenigde Staten stellen bewijs te hebben gevonden dat mondkapjes wel degelijk effect hebben. Er wordt gesproken van een heuse doorbraak.

Onderzoekers van onder meer het Max Planck Instituut in Mainz en het universitair ziekenhuis Charité in Berlijn hebben voor hun onderzoek een nieuw model gebruikt om zo aan te tonen dat de effectiviteit van een mondmasker afhangt van de hoeveelheid virus in de lucht. Wetenschappelijke data laat zien dat regio’s waar een groter gedeelte van de bevolking mondkapjes draagt het Coronavirus beter onder controle lijken te houden. Ze hebben hun bevindingen gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De conclusie van het onderzoek luidt: in een omgeving of ruimte met een lage virusconcentratie kan correct gebruik van een eenvoudig chirurgisch mondmasker het reproductiegetal al duidelijk verlagen. In een omgeving waar het aantal virusdeeltjes in de lucht groter is, zoals in ziekenhuizen of minder goed geventileerde binnenruimten, is volgens de onderzoekers betere bescherming nodig. Zo worden onder andere de FFP2-mondmaskers aangeraden.

Discussie in Nederland
Of het dragen van mondkapjes nu wel of geen nut heeft, is iets waar het afgelopen jaar veel over is gediscussieerd. Onder meer RIVM-baas Jaap van Dissel hield vol dat mondkapjes weinig effect hadden in de strijd tegen het coronavirus. Van Dissel stelde dat mondkapjes leiden tot schijnveiligheid en afleiden van andere coronamaatregelen. De wetenschappers uit Duitsland, China en de VS zeggen met hun studie aan te tonen dat mondkapjes, wanneer deze correct gebruikt worden en door het merendeel gedragen worden, het reproductiegetal van het coronavirus flink omlaag kunnen brengen. Om dat getal te laten dalen van 3 − de geschatte verspreidingsfactor van het coronavirus zónder maatregelen − naar onder de 1, zou 60 tot 70 procent van de bevolking een mondkapje moeten dragen. Bij de betere mondmaskers is dat percentage 40 procent. Hierbij gaan de wetenschappers uit van het begrip ‘universal masking’. Dit houdt in dat mensen deelnemen aan de samenleving wanneer ze altijd een mondkapje dragen. Daarnaast benadrukken de onderzoekers dat ook maatregelen als afstand houden en goede ventilatie nog steeds van belang blijven.

Wetenschappelijke doorbraak
Volgens directeur Ulrich Pöschl van het Max Planck Instituut is voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat mondkapjes de verspreiding van corona remmen. ‘’Dat is essentieel om af te rekenen met niet eenduidig eerder onderzoek en aanhoudende discussies. We zijn ervan overtuigd dat de inzichten en resultaten uit onze studie een wetenschappelijke doorbraak vormen die zal helpen om het debat over het nut van mondmaskers te beslechten.” Momenteel zijn veel westerse landen bezig met vaccineren van de bevolking tegen het coronavirus. De wetenschappers komen daarom nu met hun bevindingen, omdat het nog maar de vraag is hoelang een mondkapjesplicht in binnenruimten nodig is. Zelfs voor gevaccineerde mensen blijven mondkapjes een nuttige maatregel, stellen de wetenschappers.

Aerosolen
Volgens de onderzoekers levert de studie ook nuttige informatie op over een ander sterk bediscussieerd onderwerp, namelijk aerosolen. Volgens de wetenschappers leiden kleine virusdeeltjes niet tot een extreem snelle verspreiding van het coronavirus. Echter, hoewel het reproductiegetal van het coronavirus een stuk lager is dan dat van andere virussen, bijvoorbeeld de mazelen, spelen aerosolen volgens de wetenschappers wel degelijk een rol bij de verspreiding. Inmiddels stelt het RIVM expliciet dat aerosolen bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus*.

Klik hier voor het gehele onderzoek. 

Bestel uw mondmaskers online!

 

*Benieuwd hoe u zelf aerosolen in uw praktijk kunt reduceren? Het Isolite Systeem zorgt voor een significante reductie van aerosolen en helpt u zo veilig te blijven werken. Klik hier voor meer informatie!