Keramische "all inclusive" contouren voor occlusie-onlays

We ervaren vaak dat tandartsen het onderwerp occlusie-onlays niet goed durven te benaderen. Kan ik de verantwoordelijkheid nemen voor zulke dunne occlusale lagen? Breken ze niet gemakkelijk door? Dit specifieke onderwerp heeft uitleg nodig. De uitdaging? Het tegenaan van erosie/slijtage en het verlies van verticale dimensie met esthetische volledig keramische oplossingen op een minimaal invasieve manier. Als u een specifieke training wilt krijgen over occlusie-onlays, nemen wij u bij de hand. Niemand hoeft dus bang te zijn voor de nieuwe technologie. Het moet alleen goed worden aangeleerd, inclusief vertrouwen in het materiaal keramiek, de adhesiefverbinding en in onze occlusie-onlay-set 4665ST. Slimme instrumenten zoals de OccluShaper nemen veel "keramisch denken" over en zorgen voor veiligheid voor u en uw patiënt.

Patiënten voor wie occlusie-onlays geïndiceerd zijn, hebben meestal helemaal geen cariësprobleem. De klinische kauwvlakken zijn simpelweg verloren gegaan door slijtage en erosie. Dit kan gebeuren door bruxisme, knarsen en zure dranken - een in de praktijk steeds vaker voorkomend probleem. Dit leidt tot veranderingen in de occlusie en articulatie, onjuiste hoektandgeleiding en verlies van verticale hoogte. In dergelijke gevallen zijn occlusale onlays / partiële kronen, meestal gecombineerd met een beetverhoging, de minimaal invasieve therapiemethode bij uitstek. Het verlies van tandweefsel wordt namelijk met meer dan de helft verminderd in vergelijking met een kroon.

Hoe moet ik mij aanpassen tijdens de voorbereiding?

Occlusie-onlays vereisen een uniforme minimale dikte van 1 milimeter. Voor tandartsen is dit een grote verandering in voorbereiding. Er moet ruimte worden gegeven aan de tandtechnicus en het materiaal. Bovendien moeten de kauwvlakken vanaf het begin minder invasief worden voorbereid en meer afgerond in het kauwvlak. De belangrijkste basisregel is: preparaties voor keramische voorzieningen vragen om zachte contouren. Normaal gesproken zou men nu de neiging hebben om gewoon een prep-diamant in de vorm van een ei horizontaal neer te leggen. Dit waren ook de gedachten van Univ.-Prof. dr. med. deuk. Daniel Edelhoff en PD. dr. M. Oliver Ahlers, de uitvinder van de OccluShaper. dr. Oliver Ahlers herinnert zich de overwegingen tijdens de ontwikkelingsfase van dit speciale instrument voor het occlusaal inslijpen: “Destijds was het ei 379 bedoeld voor de voorbereiding van palatinale vlakken. De vorm is in principe niet ontworpen voor occlusale contouren. En de 390-granaat was gericht op het occlusale slijpen. Door het hoge weefselverlies in klassieke kroonpreparaties was er geen speciaal aangepaste occlusale boor nodig - dat is nu anders. Prof. Edelhoff en ik zijn destijds bij de ontwikkeling uitgegaan van de anatomische vormgeving. Bij de eerste schetsen zagen ze er nog uit als een knots. Als onderdeel van de ontwikkeling werd toen duidelijk dat de kern van de vorm moet worden gekenmerkt door een combinatie van concave en convexe geometrieën. De OccluShaper is nu afgerond in het midden van de centrale fissuur, dus het gaat dieper, terwijl het de knobbels beschermt, ja, convex afgerond in de zin van een anatomische ondersteuning. En dat in twee maten passend bij premolaren (maat 030) en kiezen (maat 035)."

Met de OccluShaper is de keramische voorbereiding altijd anatomisch correct: hij verbindt alles volgens de regels en is een prachtig hulpmiddel voor eenvoudig en keramisch compatibel bakvet. Overigens is het ook een zeer goede ondersteuning voor de klassieke voorbereiding van de kroonstomp.

2021-05-Okklushaper_content_1280

Moed om over te schakelen naar de set occlusielagen

De defectgerichte voorbereiding van occlusie-onlays was technisch moeilijk - eerlijk gezegd. De occlusie-onlayset met het speciale OccluShaper-instrument dat erin zit, zet nieuwe maatstaven: het geeft de tandarts (vooral de beginner) een duidelijke structuur voor de behandeling. Hij moet alleen de gevestigde behandelpatronen overwinnen. De kennis moet rijpen in het hoofd: de beproefde preparatiediamant of de bekende eivorm, waarmee het oppervlak eerder in het occlusale gebied werd geslepen, is verouderd. Dit is een eerste stap. Hierop volgt een vervolgopleiding. Dr. Ahlers: “Met deze nieuwe generatie grinders is de uitvoering van de bereiding eenvoudig te controleren. Zoals oefening kunst baart, helpt het om voor klinisch gebruik een bijscholingscursus te volgen en/of eenmalig een situatiemodel te gebruiken om de minimaal invasieve voorbereiding te trainen. Na een of twee tests raak je gewend aan de minder ingrijpende procedure en leer je de occlusie-onlay-set waarderen.” Bij Komet Dental ondersteunen we ook de verandering in technologie en geest met service en educatie. Denk hierbij aan onze occlusie-onlay-brochure, productinformatie met klinische processen, stapsgewijze uitleg en keer op keer samenwerken met experts. Het lef om te wisselen loont, want wie hier nog eens over nadenkt en vertrouwd is met de voorbereidingsregels voor keramische materialen, zal dit op een gegeven moment gemakkelijk voelen. Alles gekoppeld aan het goede gevoel: in plaats van de haastige kroon heb ik hier waardevolle tandstructuur bewaard!

                                                                                                                                           Bestel uw set online!