Ergonomie in de tandartspraktijk: gezond & comfortabel werken

Hoe zorg je voor patiënten terwijl je ook voor jezelf zorgt? Stel jezelf eens de behandeling voor die je het meest recent hebt uitgevoerd. Leun je over de patiënt heen of is je rug recht? Strek je je hoofd om een ​​beter zicht te krijgen of is je nek relatief recht? Het is niet ongebruikelijk dat tandheelkundige professionals zich de hele dag door herhaaldelijk in ongemakkelijke posities moeten begeven tijdens het verlenen van zorg aan hun patiënten. Helaas brengt dit ook veel risico's met zich mee, zoals een verhoogd risico op musculoskeletale problemen zoals rugpijn. Deze pijn kan veel kosten met zich meebrengen. Het RDH Magazine meldt dat er jaarlijks miljoenen dollars aan inkomsten verloren gaan wanneer tandartsen afspraken met patiënten moeten afzeggen omdat ze door de pijn niet kunnen werken.

De oplossing voor deze uitdaging is ergonomie: de wetenschap om het werk op de werknemer af te stemmen, zodat de werknemer zich niet hoeft in te spannen om het werk uit te voeren. Klinkt duidelijk, toch? In de tandheelkunde betekent dit echter vaak een heroverweging van de basistechnieken die tandartsen dagelijks gebruiken bij het verlenen van patiëntenzorg.

De juiste houding voor tandheelkundige professionals 

Ergonomie in de tandheelkunde begint bij het zoveel mogelijk in een neutrale positie houden van het lichaam. Dit betekent dat de tandheelkundige professionals moeten proberen om:

- Een rechte houding aan te houden, in plaats van voorover te buigen of over de patiënt te leunen.
- Te zitten in plaats van te staan, in principe bij alle klinische procedures.
- Zo dicht mogelijk bij de patiënt te werken om de noodzaak om de armen of rug te strekken tot een minimum te beperken.
- De voeten plat op de grond te houden of op de voetensteun van de kruk. Pas de hoogte van de kruk zo aan dat de dijen iets naar beneden hellen.
- Het gewicht op de stoel gelijkmatig te verdelen
- Een ​​loep te gebruiken om de noodzaak te minimaliseren om op de rand van de stoel of kruk te gaan zitten om in de intra orale holte te kunnen kijken.
- De polsen in een neutrale positie te houden en overmatige polsbewegingen te minimaliseren.
- Te voorkomen dat instrumenten te strak worden vastgepakt

Ergonomisch zitten met Score 

Ergonomisch zitten draagt bij aan een goede concentratie en prestatie. Een goede ergonomische stoel is een investering die zich snel terugbetaalt. Zeker als je meerekent dat een ergonomische houding rugklachten en RSI helpt voorkomen. Ergonomisch zitten is dé oplossing voor een comfortabele werkplek. Bij Score werken productontwikkelaars iedere dag aan zitoplossingen van de hoogste kwaliteit. Deze ergonomische bedrijfsstoelen en accessoires worden ontwikkeld vanuit de eigen fabriek. De essentie van gezond zitten is dynamisch zitten. De unieke instelbare Balance-mechaniek van Score Dental zorgt ervoor dat het zadel subtiel met je meebeweegt. Door deze 'micro'-bewegingen van je bekken worden spiergroepen en tussenwervelschijven niet constant zwaar belast. Je voorkomt pijnklachten, houdt je werkhouding langer vol en traint de conditie van je rompspieren. Met ergonomische zitoplossingen –van zadelkruk tot kantoorstoel – maakt Score Dental een gezonde en prettige manier van werken mogelijk, gezond en comfortabel. Aan het einde van elke werkdag heeft u nog energie over en heeft u geen klachten door een slechte werkhouding.

Vraag een gratis proefplaatsing aan!

Juiste positionering van de patiënt 

Idealiter bevindt de patiënt zich in rugligging voor klinische procedures; een voorgevormd cervicaal steunkussen kan de tolerantie van de patiënt om achterover te leunen verbeteren. In RDH Magazine beveelt fysiotherapeut en ergotherapeutisch adviseur Bethany Valachi aan om de patiënten stoel terug te plaatsen in een hoek van 10 tot 15 graden ten opzichte van de vloer. Ze stelt ook voor de patiënt te vragen naar het uiteinde van de hoofdsteun te schuiven, zodat de arts niet over de lege ruimte op de hoofdsteun hoeft te leunen. Bij de behandeling van de bovenste boog moet het occlusale vlak 15 tot 20 graden gekanteld worden ten opzichte van het verticale vlak, terwijl bij de behandeling van de onderste boog het occlusale vlak ongeveer 30 graden van het horizontale vlak moet worden gekanteld. De patiënten stoel moet zo worden afgesteld dat de onderarmen evenwijdig aan de vloer zijn of 10 graden naar boven hellen. Er zijn verschillende producten die u kunnen helpen om de patiënt op een juiste manier te positioneren, zoals memory kussens of complete sets van Crescent. 

Bestel Crescent online!

De juiste instrumenten gebruiken

Ergonomie moet ook een sleutelfactor zijn bij het selecteren van tandheelkundige instrumenten. Lichtere instrumenten met een grotere diameter, vooral die met een gestructureerd greep oppervlak, zijn gemakkelijker vast te pakken en kunnen de hoeveelheid kracht die nodig is tijdens het behandelen verminderen. Bovendien is het onderhoud van tandheelkundige instrumenten met scherpe werkranden van cruciaal belang voor het verminderen van handvermoeidheid. Instrumenten die niet goed geslepen zijn, vereisen dat de bediener meer kracht uitoefent om hetzelfde resultaat te bereiken, wat zowel de werktijd als het ongemak voor de patiënt kan vergroten. Als u met de hand slijpt, is het essentieel om het juiste slijpgereedschap en de juiste techniek te gebruiken om handvermoeidheid te voorkomen en goed onderhoud van het instrument te garanderen. 

Dit alles benadrukt de aard van ergonomie: de one-size-fits-all werkt gewoon niet. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met uw unieke behoeften om zo een werkomgeving te creëren waarin u optimaal kunt werken en waarin de patiënt zich ook comfortabel voelt.  Er zijn veel verschillende manieren om patiënten een volledig zorgeloze behandeling te bieden en de  kunst is om de juiste manier te vinden waarop u elke dag op uw best kunt presteren.