Ergonomie in de mondzorgpraktijk: het belang van de juiste werkhouding, patiënt positionering en de juiste instrumenten

Om dagelijkse behandelingen zo goed en efficiënt mogelijk te laten verlopen, is tandheelkundige ergonomie eigenlijk onmisbaar. Of het nu gaat om de juiste positionering van de patiënt of om de juiste werkhouding, ergonomisch werken is ontzettend belangrijk. Door u als tandheelkundige professional dagelijks in ongemakkelijke fysieke posities te bewegen, verhoogt u de kans op musculoskeletale problemen, zoals rugpijn. Inkomsten kunnen verloren gaan wanneer u afspraken met patiënten af moet zeggen, omdat u door de pijn niet kunt werken. Reden genoeg dus om hier extra aandacht aan te besteden.

ergotandarts

 

De betekenis van ergonomie

Tandheelkundige ergonomie gaat eigenlijk over alles wat gedaan moet en kan worden om de behandeling van de patiënt zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen. Wanneer ergonomische principes goed worden toegepast, wordt het werken in de praktijk gemakkelijker en een stuk minder zwaar. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen fysieke ergonomie, cognitieve of mentale ergonomie en de sociaal-organisatorische ergonomie. Bij fysieke ergonomie kunt u denken aan onderwerpen als correct zitgedrag, op de juiste manier heffen en tillen en aangepaste handgereedschappen om afwijkende handposities te vermijden.

 

ergo2Ergonomische zadelkrukken van Score

 

Een goede werkhouding

Door ergonomisch te werken verkleint u de kans op fysieke klachten. Wij geven u graag een aantal tips die u kunnen helpen gezond en comfortabel te werken:

  • Zorg voor de juiste werkhoogte en een rechte houding.
  • Houd uw voeten plat op de grond wanneer u zit.
  • Beweeg het hoofd van de patiënt meer met je mee en werk zo dicht mogelijk bij de patiënt om de noodzaak om armen en rug te strekken tot een minimum te beperken.

Ergonomisch zitten met Score

Ergonomisch zitten draagt bij aan een goede concentratie en prestatie. De essentie van de juiste werkhouding is dynamisch zitten. Met ergonomische zitoplossingen –van zadelkruk tot kantoorstoel – maakt Score Dental een gezonde en prettige manier van werken mogelijk, gezond en comfortabel. 

Lees hier meer over gezond en comfortabel werken in de tandartspraktijk of vraag direct een gratis Score proefplaatsing aan via onderstaande button!

Vraag een gratis proefplaatsing aan!

Juiste positionering van uw patiënt

Er wordt aanbevolen om patiënten in een hoek van 10 tot 15 graden ten opzichte van de vloer op de stoel te plaatsen. Ook wordt geadviseerd de patiënt te vragen naar het uiteinde van de hoofdsteun te schuiven, zodat u niet over de lege ruimte op de hoofdsteun hoeft te leunen. De patiënten stoel moet zo worden afgesteld dat de onderarmen evenwijdig aan de vloer zijn of 10 graden naar boven hellen. Er zijn verschillende producten die u kunnen helpen om de patiënt op een juiste manier te positioneren, zoals memory kussens of complete sets van Crescent. 

30767f6a-0dca-d39e-0bbd-f497f2bfab49 Complete Crescent set


Cognitieve ergonomie omvat alle mentale processen in de interactie tussen mens en systeem. Bijvoorbeeld het gebruik van een mobiele telefoon. Een voorbeeld van cognitieve ergonomie op de werkvloer is lang eentonig werk. Het is van belang om niet te lang te eentonige werkzaamheden uit te voeren. Ons brein heeft korte rustmomenten nodig om te herstellen, om vervolgens beter en geconcentreerder verder te kunnen werken. Tenslotte bestaat er nog de sociaal-organisatorische ergonomie. Organisatorische ergonomie kijkt voornamelijk naar de interactie tussen mens en bedrijfsstructuur. Hierbij kunt u denken aan de juiste behandelunit, samenwerken en interne communicatie, maar ook inkoop, sterilisatie en infectiepreventie.

Ergonomie moet ook een sleutelfactor zijn bij het selecteren van tandheelkundige instrumenten. Instrumenten die niet goed onderhouden zijn, vereisen dat de bediener meer kracht uitoefent om hetzelfde resultaat te bereiken, wat zowel de werktijd als het ongemak voor de patiënt kan vergroten. Als u met de hand slijpt, is het essentieel om het juiste slijpgereedschap en de juiste techniek te gebruiken om handvermoeidheid te voorkomen en goed onderhoud van het instrument te garanderen. 

Download hier onze expert guide of klik op onderstaande afbeelding en lees meer over het belang van de juiste voorraden in uw praktijk! 

expertguide (1)

Wilt u meer weten over ergonomie en ergonomische producten of heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op! Onze product specialisten helpen u graag verder!