De Corona zelftest: binnen 15 minuten betrouwbaar resultaat

Zelf een coronatest afnemen? Dat is vanaf nu mogelijk! De COVID-19-sneltest van ServiceMedical identificeert de reactie van het lichaam op het coronavirus na het begin van de infectie en geeft u binnen 15 minuten een betrouwbaar resultaat. De testen zijn voornamelijk bedoeld als extra gezondheidscheck. Er bestaan verschillende soorten zelftesten, maar wat is het nu eigenlijk het verschil tussen deze testen? En zijn deze testen eigenlijk wel betrouwbaar? In deze blog vertellen wij u hier graag meer over, zodat u de testen eenvoudig en snel zelf aan kunt schaffen!

Wat is een Corona zelftest en wanneer gebruik ik deze?
Een corona zelftest is een antigeensneltest. Met deze test kunt u zelf controleren of er een besmetting is met het coronavirus. Indien positief, is de kans groot dat u besmet bent met het coronavirus. De testen zijn ideaal om te gebruiken op bijvoorbeeld de werkvloer. Zo kunnen besmettingen vroegtijdig worden opgespoord. De zelftest geeft binnen 15 minuten een betrouwbare uitslag.
Bij een positieve zelftest dient u zich altijd te laten testen bij de GGD. De testen zijn als het ware bedoeld als extra check, om zo verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Door uzelf te laten testen zorgt u voor veiligere situaties, wanneer u met mensen in contact komt. Echter dient u zich bij klachten, naar aanleiding van contact met iemand die positief is getest of bij terugkomst uit een risicogebied altijd te laten testen bij de GGD.

Is de Corona zelftest wel betrouwbaar?
Ja, de Corona zelftest is betrouwbaar. Wel is de test minder betrouwbaar dan de PCR-test van de GGD. Voor een juiste uitvoering van de zelftest is het van belang dat u voordat u de test afneemt, de instructies nauwkeurig doorleest. Ook is het belangrijk dat de test op het juiste moment afgenomen wordt. Wanneer een test te laat of te vroeg wordt afgenomen kan dat de uitslag van de test (negatief) beïnvloeden

Welke soorten zelftesten biedt OrangeService Dental aan?

  1. COVID-19 AG SD Biosensor Roche sneltest 

De Antigeen sneltesten tonen de virale antigenen aan na afname van een keel of neus swab. Indien iemand geïnfecteerd raakt met het COVID-19 virus vindt een virusreplicatie plaats in het lichaam waarbij verschillende virale componenten, antigenen, aantoonbaar zijn in de luchtwegen. Deze antigenen kunnen worden aangetoond met behulp van zogenaamde gelabelde antilichamen die specifiek gericht zijn tegen COVID-19. Het label aan deze antilichamen zorgt ervoor dat indien er antigenen aanwezig zijn in het afgenomen patiëntmateriaal deze ‘zichtbaar’ worden. Binnen 30 minuten voorziet deze test u van een uitslag. 

Hier vindt u meer informatie over SD Biosensor. 

  1. De speekseltest

De COVID-19 antigeen-sneltest voor de kwalitatieve detectie van SARS-CoV-2 in orofaryngeaal speeksel, sputum of ontlasting. Omdat geen invasieve bemonstering nodig is voor het uitvoeren is de sneltest bijzonder geschikt voor kinderen, ouderen en mensen met een handicap. De bemonsteringsbuisjes zijn al voorzien van de juiste hoeveelheid bufferoplossing, zodat de tests snel en met minder kans op fouten kunnen worden uitgevoerd. De antigeen-speekseltest vertoont geen kruisactiviteit, maar is gevoelig voor mutaties. Het testresultaat is al na 15 minuten beschikbaar. 

  1. Lolly test

De Lolly-test is de eerste COVID-19-antigeen-sneltest die twee oppervlakte- eiwitten van het SARS-CoV-2-virus detecteert. Het coronavirus heeft verschillende specifieke eiwitten op het oppervlak. Een daarvan is het nucleocapside-eiwit (N-proteïne), een ander is het spike-proteïne (S-proteïne). Deze test kan beide viruscomponenten detecteren met behulp van een chromatografische methode (nanokoolstoftest). Door twee eiwitten te detecteren, wordt een specificiteit van 100% bereikt. Een ander bijzonder kenmerk van deze test is dat deze zonder bufferoplossing kan worden uitgevoerd. "Zuig" gewoon 2 minuten op de testtip of dompel het eerder verzamelde speeksel in de testtip!

  1. Abbott test

De Abbott COVID-19 Panbio diagnostische sneltest is officieel goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport. Voor patiënten met vermoeden van een COVID-19 infectie bieden wij deze toegankelijke, draagbare en schaalbare optie voor het testen op COVID-19. Het product beschikt over een CE-markering. De testkit maakt gedecentraliseerd testen mogelijk en toegankelijk in gebieden waar laboratoriumtesten niet direct beschikbaar zijn. De testkit is klaar voor gebruik en bevat alle benodigdheden om zelf een test te kunnen uitvoeren. Er zijn geen verdere instrumenten nodig. Je hebt binnen 15-20 minuten resultaat!

De zelftesten zijn al verkrijgbaar vanaf €8,50 per stuk. Het is ook mogelijk om meerdere testen aan te schaffen. Bij een positieve zelftest dient u zich altijd te laten testen bij de GGD. De uitvoering van de test kan namelijk van invloed zijn op de betrouwbaarheid. Heeft u interesse in een van onze zelftesten en wilt u deze aanschaffen? Bestel dan direct! Vragen over een van onze zelftesten? Neem gerust contact met ons op!

Onze testen zijn gevalideerd door zowel het RIVM als de WHO. 

SMD_rapidcoronatest (1)