Bewezen methoden voor het verminderen van musculoskeletale pijn bij tandartsen

Musculoskeletale pijn is een veelomvattend probleem dat tot 93% van de tandartsen treft(1). Op een bepaald moment in hun lange carrières, zullen de meeste tandartsen, kaakchirurgen, assistenten en hygiënisten enige vorm van pijn ervaren in een van de volgende anatomische gebieden: boven- of onderrug, nek, heupen, schouders, handen/polsen of ellebogen. Een vervelend probleem, dat door de juiste maatregelen te nemen verholpen kan worden. 

De oorzaken van musculoskeletale pijn bij tandartsen
De meeste normale tandheelkundige procedures vereisen gestage, repetitieve bewegingen die, in combinatie met ongemakkelijke en statische houdingen, leiden tot overmatige belasting van de gewrichten. In combinatie met de gemiddelde belasting van 8-12 patiënten per dag, zullen deze vormen van krachtige inspanning, trillingen en andere fijne bewegingen in de loop van de tijd toenemen. Wat begint als lichte pijn en ongemak, kan op lange termijn leiden tot verminderde patiënten belasting, ziekteverlof, arbeidsongeschiktheid en zelfs kortere carrières. Terwijl geautomatiseerde tools zoals ultrasone scalers kunnen helpen minder te bewegen, hebben onderzoeken aangetoond dat deze instrumenten trillingen kunnen veroorzaken, die kunnen resulteren in pijn aan de vingers, acrocyanose, hand-armvibratiesyndroom en andere kwalen(2).

Pijnbehandeling voor tandartsen
Conventionele oplossingen voor musculoskeletale aandoeningen omvatten medicatie, fysiotherapie en spalken. Sommige behandelaars kiezen voor alternatieve behandelingen, waaronder chiropractische zorg, acupunctuur, kruidenproducten en -supplementen en massagetherapie. De gemeenschappelijkheid tussen deze methoden, of ze nu conventioneel of alternatief zijn, zijn de kosten, en veel ervan vergen ook aanzienlijke veel tijd weg van de praktijk. Hoewel het altijd raadzaam is om medische hulp in te roepen als een probleem aanhoudt of verergert, zijn er twee belangrijke bronnen van pijn management voor tandheelkundige behandelaars die geen tijd vergen van de behandeling van uw patiënten

1. Dagelijkse rekoefeningen en oefeningen
2. Juiste positionering van de patiënt


Rekken en oefeningen om musculoskeletale pijn te verlichten*

Er zijn veel rekoefeningen en oefeningen die u kunt doen zonder dat u gewichten en apparatuur hoeft aan te schaffen of uw kantoor hoeft te verlaten.
Deze oefeningen zijn zelfs in te passen in uw dagelijkse praktijk voor al uw medewerkers. U kunt dagelijks tijd vrij maken voor deze oefeningen, bijvoorbeeld:

• Tijdens de lunch
• Tussen patiënten in
• Als een teamevenement van 15 minuten voordat uw eerste patiënt arriveert
• Aan het einde van de dag na uw laatste patiënt

U kunt deze oefeningen zelfs ergens in uw kantoor ophangen, zodat medewerkers ze kunnen leren en mee naar huis kunnen nemen.

 

                                oefeningen

                                oef2

*Deze oefeningen zijn alleen voor algemene informatiedoeleinden. Raadpleeg een arts als u pijn of tekenen van musculoskeletale aandoeningen ervaart, voordat u aan lichaamsbeweging doet. 

Hoe patiënten op de juiste manier te positioneren?
Door patiënten op de juiste manier te positioneren, kunt u als tandarts een ergonomische positie behouden. Hierdoor wordt de belasting op alle delen van het lichaam tijdens de behandeling aanzienlijk verminderd. Wanneer patiënten zich niet in een optimale positie bevinden voor een behandelaar om blijvend zicht en toegang tot behandelruimtes te hebben, wordt het hoofd vaak op een onjuiste manier geroteerd. Dit zorgt voor te veel belasting op de segmenten van de nek (van C1 tot C7). Dergelijke posities kunnen ook bijdragen aan verzwakking van de spieren van de nek, met name die van de diepe cervicale flexor die de fijne bewegingen van het hoofd controleert. Omdat u zich ongemakkelijk voelt, zal het lichaam gaan proberen te compenseren door overmatige druk op een ander gebied van het lichaam te leggen. Dit resulteert in gebogen houdingen, die een gevoel van zwakte en pijn veroorzaken in de rugspieren, evenals de thoracis (T1-T12) en lumbale (L1-L5) segmenten van de rug en onhandige positionering van de schouders, ellebogen en polsen.

Om de beste ergonomische werkhouding te behouden bij het werken achter de bovenste boog, moeten patiënten zo worden geplaatst dat het occlusale vlak van de bovenste boog zich 20-25 graden achter de verticaal bevindt.

                                 oef3

 

Het gebruik van tandartsstoelaccessoires zoals hoofdsteunkussens, kniesteunen en rugleuningen helpen de patiënt goed te positioneren en houd de patiënt stabiel tijdens de behandeling. Zo kunt u uzelf ergonomisch in een comfortabele positie positioneren tijdens de behandeling. Het probleem is dat met dubbel scharnierende hoofdsteunen het hoofd van een patiënt hier niet comfortabel in kan worden gepositioneerd tijdens de behandeling. Echter, goed ontworpen tandheelkundige hoofdsteunen kunnen op een tandartsstoel worden geplaatst om dit probleem op te lossen. Tandheelkundige hoofdsteunen leiden het hoofd van een patiënt voorzichtig naar achteren, waardoor u gemakkelijk toegang heeft tot de bovenste tandboog zonder het achterhoofd van de patiënt te zwaar te belasten. Wanneer patiënten correct worden gepositioneerd, bent u vrij om zowel de boven- als onderkaaktanden te behandelen met de juiste visualisatie en houding.

Over de Crescent-producten
Crescent Products zijn de oorspronkelijke vernieuwers van patiëntcomfort en tandheelkundige ergonomie. Vaak gekopieerd maar nooit gedupliceerd, zijn deze tandheelkundige hoofdsteunen en stoelaccessoires de eerste producten op de markt die tandartsen helpen om hun patiënten comfortabel te positioneren, terwijl ze een maximaal behandelgebied met minimale belasting van hun lichaam mogelijk maken. Mede ontworpen door Bethany Valachi, PT, MS, CEAS, is Crescent's lijn van tandartsstoelaccessoires alles wat tandartsen nodig hebben om comfortabel te behandelen, terwijl ze hun patiënten een tandheelkundige ervaring bieden die ze niet snel zullen vergeten,

Bestel Crescent online!

 

Bronnen
1. Exercise Prescriptions to Prevent Musculoskeletal Disorders in Dentists: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4149167/
2. Mechanized scaling with ultrasonics: Perils and proactive measures: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3800401